Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 23 ianuarie 2019

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 23 ianuarie 2019, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Dispune autosesizarea cu privire la afirmațiile domnului Radu Banciu, realizate în cadrul emisiunii TV “Un Pont pe Zi!”, difuzată pe postul B1 TV, în data de 22 ianuarie anul curent. Radu Banciu a afirmat următoarele: ”Serena Williams arată cum sunt maimuțele de la grădina zoologică cu fundul ăla roșu. Dacă peste fundul ăla pui niște nădragi, arată exact cum arăta pe teren Serena Williams”.

Consiliul urmează să organizeze audierea domnului Radu Banciu în data de 26 februarie 2019 și să analizeze declarațiile mai sus citate, prin prisma prevederilor O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

2. Fapta clubului de fotbal AFC Dunărea 2005 Călărași de a izola un jucător de fotbal, aflat sub contract, de prima echipă, prin înlăturarea de la antrenamente, prin neasigurarea acelorași condiții de muncă, fără a exista motive sau abateri sportive, cu scopul de a întrerupe contractul de muncă în vigoare, constituie discriminare (hărțuire).

Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale clubului de fotbal AFC Dunărea 2005 Călărași în valoare de 10.000 lei.

Hotărârea motivată va fi comunicată părților, în termen legal, și este supusă căii de atac la instanța de contencios administrativ.

Vot: în unanimitate a celor prezenți (8 voturi)

3. Afirmația primarului Sectorului 4 București, realizată în ședință de Consiliu Local, față de un consilier local cu dublă cetățenie română și franceză (de origine franceză) constituie discriminare. Primarul Sectorului 4 din București a făcut următoarea afirmație: ”Având dublă cetățenie, inclusiv cetățean francez (...) sunt convins că sunteți foarte preocupat de interesele statului român”. ”Dumneavoastră în momentul în care veți învăța să citiți și să scrieți bine în limba română pentru că e o deficiență majoră și de înțelegere, se numește la dumneavoastră în limbaj specific analfabetism funcțional, așa se numește.”

Consiliul a aplicat primarului Sector 4 București sancțiunea avertismentului contravențional.

Vot: în unanimitate a celor prezenți (8 voturi)

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminării

23 ianuarie 2019

Comunicat de presă referitor la afirmațiile domnului Aurelian Bădulescu la adresa unui cetățean aparținând comunității evreiești

17 Jul 2019

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a…

Achizitia de servicii de reuniuni si conferinte organizate la hotel - ”10 ani de Implementare a Deciziei Cadru UE privind rasismul și xenofobia în România: provocări și abordări noi a acțiunilor privind infracțiunile motivate de ură”

28 Jun 2019

Conform specificațiilor tehnice din caietul de sarcini și documentația de atribuire.

Achizitia de servicii de reuniuni si conferinte organizate la hotel

11 Jun 2019

Proiect ”10 ani de Implementare a Deciziei Cadru UE privind rasismul și xenofobia în România: provocări și…